1. Çöktürücü Uygulayın
Havuz suyuna çöktürücü uygulamadan öncelikle suyun PH değerini ölçüyoruz. Suyun ideal değeri 6,8-7,2 veya 7,2-7,4 aralığında olduğuna dikkat ediyoruz.
2. Şok Klorlama Uygulayın
Eğer şok klorlama uygulaması yapmak isterseniz, PH değeri ölçümünde 7,0-7,4 aralığında olduğunu görmeniz gerekir. Şoklama için günlük ortalama doz aşım en az dört katı olmalıdır.
3. Doğru Havuz Temizliği Yapın
Havuz temizliğinde kökten çözümler için öncelikle havuz suyunu mutlaka boşaltmak gerekir. 100 tonluk bir havuz için 35KG indibitürlü saf asit alıp havuzun fayanslarını iyice yıkayıp duruladıktan sonra güneşli bir havada yosun önleyiciyi tabana ve duvarlara sürüp bir gün bekletildikten sonra havuzun suyunu tekrar doldurmak gerekir.
4. Havuz Suyundaki Fazla Kloru Nasıl Yok Ederiz?
En ideali 100 tonluk bir havuzda 20 tonluk bir suyu dışarı alıp, bir o kadar miktar ilave etmektir. Makinaların sürekli çalışmasını sağlarken bir gün sonra da ölçümlerin yapılarak değerleri görebilirsiniz.
5. Havuz Sirkülasyon Sistemlerini Doğru Kullanın
Sudaki bakterilerin yok edilmesi için bu çok önemlidir. Çok acil durumlarda motor birkaç saat iptal edilebilir. Nitrat alüminyum gibi metalleri hiç bir kimyasal yok edemez.
6. Havuz Kimyasallarını Kullanırken Çok Dikkatli Olun
Havuz kimyasalları kullanırken eldiven, gözlük ve varsa maske kullanılması gerekir. Havuz kimyasalları bidonlarını açarken ortaya çıkan gaz sizlere zarar verebilir. Bu nedenle kimyasalları açarken kullanırken solumamaya dikkat etmeliyiz.
7. Kış Sezonunda Havuz Suyunu Boşaltmayın
Havuz suyu boşaltılan havuzlarda zamanla fayanslarda dökülmeler ve derzlerde açılmalar olduğuna sık şahit oluyoruz. Buda ileride daha büyük masraf demektir. Bu nedenle havuzun suyu kış sezonunda da kalması havuzun uzun ömürlü olması için önemlidir.
8. Ayak Dezenfektanı Olmazsa Olmazınızdır
Özellikle halka açık veya sitelerdeki havuzlarda ayak dezenfektanı havuz kimyasalı mutlaka kullanılmalıdır. Ayaklardaki mantarın dezenfektanı sağlığımız için önemli bir konudur.
9. Filitredeki Kumun Bakımını İhmal Etmeyin
Filitrasyon ssistemindeki kumun her iki yılda bir değiştirilmesi gerekir. Çünkü suyun temizliğini tamamıyla kumlar yapmaktadır. Taşlaşan bir kumun faydadan çok zararı vardır. Bu nedenle sürekli kontrol edilmesi ve eğer taşlaşmış sa değiştirilmesi gerektiği unutulmamalıdır.
10. Bir Uzmana Danışın
Havuz suyunda karşılaştığınız olumsuzluklar için mutlaka bir uzman danışarak hareket edin. Doğru kullanılmayan havuz kimyasalları ciddi sağlık problemlerine neden olabilir.
Açık veya kapalı havuz fark etmez havuz temizliği nasıl yapılır bilmemiz gerekir. Her şeyden önce her ikisinin havuz temizliği de periyodik olarak yapılmalıdır. Havuz kimyasallarının kullanımı ile havuz suyunun gün boyu hijyenik kalacağını bilmemiz gerekir. Havuz kimyasal kullanımlarını ölçümler yaparak akşamları kullanıp temizliği de sabah süpürdükten sonra ters yıkama ile dışarıya atarsak doğru işlem yapmış oluruz.
Havuz suyunun temizliği filtreler içinde bulunan kum ile de ilgilidir. Bu nedenle sezon açılışlarında filtrelerde ki kumlarında gözden geçirilmesi gerekir. Filtrelerde ki kumun temizliği için yılda bir kez kum temizleyici ilave edilmeli ve ters yıkama ile dışarıya tahliye etmek gerekir. Filtrelerde ki kumun ise 3 yılda bir değiştirilmesi gerekir.
Havuz temizliği kapsamında havuza girmeden önce duşa girip daha sonra ayak dezenfektanlı sudan geçtikten sonra havuza girmek havuz suyunun temizliği için yine önemli bir husustur. Çünkü ayaklarda bulunan mantar havuz suyuna çok hızlı bir şekilde bulaşıp yayılabilmektedir. Havuz temizliği insan sağlığı için önemli olup, dikkatsizliğe veya gevşekliğe izin vermemiz gerekir. Havuzlarımızda küçük çocuklardan yaşlı insanlara kadar değişik yaş ve hastalıkta insanla yüzmektedir. Bu nedenden dolayı havuz temizliği nasıl yapılır iyi bilmek ve ödün vermeden uygulamamız gerekir.
Havuz kimyasallarını genelde akşam saatlerinde olmasını öneriyoruz. Kullandığımız kimyasalı seyreltip havuz suyuna ilave etmemiz gerektiğini aklımızdan çıkarmamalıyız. Seyrelti yaparken maske kullanmak sağlığımız açısından önemlidir.
Havuz suyuna klor ve ph düşürücüyü daima ölçüm yaparak kullanmak gerekir. Zira bu iki ürün havuz suyunun can damarıdır. Bu kimyasalların fazlası da azıda zararlıdır. Ph değerinin ideal değeri 7.2-7.6 olmalıdır. Klor ise 1,5 PPM değeri idealidir.
Çökerticiyi hafta da iki kez akşam saatlerinde 100 metre küp havuz suyuna 1lt seyrelterek serpilmelidir. Makineler 4 saat çalıştıktan sonra dibine çökmesi için durdurulmalıdır. Sabah erken saatlerde süpürülüp ters yıkama ile dibe çöken kir temizlenmelidir. Daha sonra havuzu hizmete açabiliriz.
Yosun önleyici ve parlatıcı ilaveleri haftada bir gün 100 metre küp havuz suyuna her ikisinden birer litre seyreltip havuz suyuna ilave edip makineleri çalıştırmalıyız.
İdeal bir havuz suyu periyodik ve düzenli bakım ile olur Periyodik bakımları doğru yapılmayan havuzlarda sorun yaşanacağını bilmemiz gerekir.
Havuz suyu, genelde kimyasal kullanımındaki hatadan veya filtrasyon kumunun zamanında değiştirilmediğinden dolayı bulanıklaşır. Havuzun suyunu filtredeki kumun temizlediğini unutmamalıyız. Kullanım süresi dolmuş veya taşlaşmış kumun havuz suyuna faydadan çok zararı vardır. Bu iki hususu göz önünde tutup ona göre bakım yapmak gerekir.
Havuz suyunun yeşermesi klor eksikliğinden, ph ayarının olmamasından veya filtrelerin düzenli çalışmamasından kaynaklanır. Havuz suyu yeşermişse yapmamız gereken havuz suyunu şoklamaktır.
100 metre küp sudan en az 20 ton suyu ters yıkama ile dışarı alıp bir o kadar taze su ilave etmeliyiz. Makineleri açıp 100 metre küp suya 1,5 Kg klor granül %90 seyreltip ilave ettikten dört saat sonra 2 Kg ph düşürücü ilave edip havuzu bir gün dinlendirmemiz gerekir. Bir gün sonra havuzu hizmete açabiliriz.
Havuz suyunun temizliği sağlığımız açısından çok önemlidir. Bakımları düzenli yapılmayan havuz suyu hijyen olmadığı gibi mikrop yuvasına dönüşür. Sağlıklı bir havuz suyu için havuz her gün süpürülmeli ve ölçümleri yapılmalıdır. Ölçüm yapılmadan eklenen havuz kimyasalları insan sağlığı için zararlıdır.
Ters yıkama, filtreler deki biriken pisliklerin dışarı tahliyesinden oluşuruz. Ters yıkama yapılmazsa filtreler deki biriken pislik havuz suyuna dönüş yapar. Bu nedenle her iki günde bir ters yıkama yapılmalıdır.
Yeni şebeke suyu ile doldurulmuş bir havuzu şoklamak için 100 metre küp suya 4 Kg Klor %70 havuz kimyasalı makineler çalışırken ilave etmeliyiz. 4 saat sonrasında ise 3.5 lt ph düşürücü ilave edip suyun açılmasını beklememiz gerekir. Böylece şoklama işlemi tamamlanmış olur.
Ölçümlerde sıvı şeklindeki ölçüm kitlerinin yerine hap şeklindeki ölçüm kitlerinin kullanılmasını tavsiye ediyoruz. Çünkü hap ölçüm kiti diğer ölçüm kitlerine göre daha doğru sonuç vermektedir.
Test kitinin sarı kısmı klor ölçümü için kırmızı bölümü ph ölçümü içindir. Öncelikle sarı bölüme suyu almalıyız. Bunu yaparken elimizi dirseğimize kadar sokup yapmalıyız. Daha sonra 1 adet ölçü hapı atıp çalkalayıp 1,5 ppm olmasını beklemeliyiz. Kırmızı bölümün ölçümünde ise klor gibi 1 adet hap atıp sonucun ph değerinin 7.2-7.6 arası olmasını sağlamalıyız.
Bunu hesaplarken aşağıdaki formülü kullanırız.
Uzunluk X En X Derinlik = ? Ton